Tuesday, August 24, 2010

Baju raya

Pagi pagi dah terima panggilan yang menyakitkan hati. Pn emak telefon. Dalam hati " nak check anak dy bngun ke belum la ni " tapi amatlah salah sama sekali. Berita yang diterima betul betul boleh membuatkan aku merengek macam budak kecil. Ikuti perbualan ini.

" Hello, assalammualaikum. " Suara baru bangun tidur.

" Waalaikumussalam. Tidur lagi? " Da boleh agak pertanyaan itu.

" Haah. Semalam tidur lambat r. Ngantuk ni. " 

" Hurmmm. Nie, baju raya kamu tu, Kak Arah da tersilap buat. " Oke, muka aku dah cuak. Mata terus celik serta merta.

" Hah??!! Silap buat macam mana ? "

" Kak Arah da terbuat baju achor kamu. " Fine. Aku dah mendidih dah ketika itu.

" Eeeiiiiii!!!! Mana boleh camtu. Habis alla nak raya pakai baju ape. Eish. Takkan nak kena beli baju lain. Taknaklah. Dah lari la dari tema. Dahla baju tu alla yang pilih. Memang dah aim waktu dalam kedai tu. Hish! " Sambil hentak hentak kaki. Meleleh juga lah air mata aku pagi ni.

" Ish, kamu ni, macam budak kecik. So, macam mane? Tapi kain yang aritu ade lagi. Kan beli banyak kain kan. " Permulaan ayat memujuk.

" Taknak la. Baju free kan. Confirm kain tak elok. Baju cotton tu plak alla nak pakai pergi kelas, bukan raya. Lagi satu tu warna oren. Dah ada la warna tu. Memang sengaja alla tak pilih warna tu. Dahtu, nie nak kena pergi beli kain lain ke ape? "

" Ikut suka la. " Mak dah tak larat nk pujuk.

" Tengok la nanti. Alla g cari baju yang dah siap dah ke. Tapi mak tempah je la kain yang ade tu. " Ayat pasrah gila.

" Hurm. Tengok la satg, mak g cari kain lain tempah. " 

" Hmmm. Pastikan TUKANG JAHIT tu siapkan sebelum raya. Dah pandai buat silap pandai la tebus balik. Tak kira la dia tak beraya sebab kain alla, tapi yang pasti baju alla siap. Pastu tulis besar besar kat kain tu nama alla. NURADILLA BAHARUDIN aka ALLA. Kalau dia silap lagi, tak tahu nak cakap ape lah. "


Berpuluh kali juga la aku kacau mak aku yang tengah busy wat kuih semata mata kerana baju raya tu. Geram betul dengan tukang jahit tu. Haish.





Hari paling menyakitkan hati.




" Your Having a bad day.
Nothing i could do.
Feel so useless,
so helpless,
but what else can i do?

I hope it helps,
that you know i am here,
to be a sholder to cry on,
or if you just need to clear the air "





Ps : Abg tiri a.k.a Najmi Raini. Jum teman adik tiri g beli baju raya. Geram geram!!!

10 comments:

  1. mesti ngah angin giler ngan tukang jahit tuh.sabo je lar.hee.:)

    ReplyDelete
  2. uyoh ! sian .. nk wat cam ne an .

    ReplyDelete
  3. nk gelak ke nk tumpng kesian..ak da blur ni

    ReplyDelete
  4. alahai.. siannye... sabar ye.. mayb ade kain lg cantik kot.. try cari eh

    ReplyDelete
  5. @shima

    sangat sangat bengang kott.
    seb bek bulan posa.

    ReplyDelete
  6. perkara2 biasa di bulan pose
    maybe tukang jahit tu teramik lebih tempahan gamaknye :D

    ReplyDelete

kau nak kata apa.silakan.