Sunday, November 27, 2016

Hotel Review : The Pines Hotel Melaka


Di sinilah tempat kitorang bermalam di Melaka. Kebetulan groupon ada buat sale RM215 untuk 2Hari 1Malam and after another discount sebab baru register groupon, dapat lagi another 10 percent kot. So murahlah juga kan. Seriously berbaloi sangat. Bilik luas, bersih, layanan receptionist pun bagus juga. Just kena improve sikit dekat breakfast dia. Rasa agak kurang.


Welcome to Room 2004.


The view dari pintu masuk. 


Ada pantry kecil untuk bancuh minuman or anything.


Inside the cupboard. Ada safety box, torchlight, hair dryer dan hanger. Oh, ada juga laundry bag dalam locker tu.


This sofa bed sangat selesa. So kalau ada extra person, can sleep here and please bring extra selimut okay.


Twin bed. Empuk sangat katil dia.





Toilet sangat bersih. I really like their toilet punya konsep sebab dia asingkan wet place tu dengan pintu yang proper so untuk dry punya section tu tak basah dengan air sangat. 


Wifi akan diberi time check in but not so stable la. Sometimes okay, sometimes tak. My friend, Atie tak boleh masuk langsung. Kesian.


View from our room.





This is cute. Their signage. Sukanya aku!




Ini swimming pool dia. Ada pool untuk children, 2ft dan untuk dewasa 4ft. 




Ini pula untuk bilik yang ada pool access. 











Ini sebagai tanda kenangan. Pae tolong lukis and tulis sedikit komen untuk meningkatkan lagi servis diorang 👍👍



Bawah ni boleh tengok lebih jelas our room. Enjoy 😉



Overall,

Bilik : 4.5
Kebersihan : 4
Layanan : 4
Breakfast : 3


RECOMMENDED 👍



Hotel Review : Iris House Resort Cameron Highlands


Salam. Okay, now aku nak review sikit penginapan aku sewaktu di Cameron Highlands bulan May lepas. Family sebelah abah aku ada buat Family Day sebab kebetulan time tu cuti sekolah. Apartment ni hanya family aku je yang stay sebab homestay yang ada tu tak muat nak sumbat semua. Heh. 

Apartment ni Paksu aku yang booked kan guna booking.com kalau tak silap. Dia tanya dulu dekat aku samada okay ke tak, and after baca review from agoda, booking and tripadvisor aku minta Paksu proceed je with the booking. Seriously guys, if korang nak tahu the real picture of the hotel/resort sila pergi ke tripadvisor. Dekat situ mostly traveller akan upload the real picture. Kalau tengok dekat agoda semua tu mostly diorang guna gambar cantik cantik je. Oh, parking juga disediakan. Setiap unit satu parking. Kalau ada extra kereta boleh park dekat tepi jalan tu. InsyaAllah selamat je.




Actually setiap rumah dekat apartment ni ada owner dia sendiri and kebetulan aku dapat rumah owner malay and dia sangat la menjaga rumah dia. So memang sangat bersih la rumah dia. Segala pinggan mangkuk, besen, senduk, pisau semua dia dah sediakan. Siap ada microwave lagi. Aku prepare perapan untuk BBQ malam family day tu senang je sebab semua benda dia sediakan. Mudah kan.

Bawah ni ruang tamu dan tempat untuk menjamu selera. Ruang tamu dia nak kata kecil tak sangat sebab kitorang boleh siap bentang toto lagi tidur dekat depan tu sebab katil tak  cukup nak cover semua orang. Mujurlah dah prepare siap siap toto. Tv channel agak terhad and there is no wifi available okay.


Ruang Tamu


Meja Makan


Rumah ni ada tiga bilik. Bilik pertama dan kedua Queen Bed dan bilik ketiga Single Bed. Setiap bilik akan ada disediakan kipas. No aircond okay since malam je memang akan sejuk. Segala peralatan untuk menggosok juga disediakan. 


Bilik 1


Bilik 2


Bilik 3





Balkoni rumah ni mengadap Padang Golf okay. Oh, akan nampak juga jalan shortcut ke Kampung Sedia. So setiap malam kitorg guna jalan shortcut je since my relatives yang lain duduk dekat Homestay di Kampung Sedia.



View from Balcony


View from Balcony


View from Balcony


Sunrise from Balcony



Memang pengalaman yang paling best la. Sebelum ni pernah juga stay Cameron tapi stay dekat Crown Emperial sebab dekat dengan Pasar Malam. Iris House Resort kalau nak ke Pasar Malam adalah dalam 20 minit. Oh, dia ada juga Iris Hotel tak jauh dari Apartment ni. 




Overall,

Bilik :  4
Kebersihan :  4
Layanan :  4

Saturday, November 26, 2016

Travelogue : Melaka Roadtrip #aafhitstheroad


Hello guys! Hiks. Nie aku nak bercerita pasal trip aku dengan kawan kawan ke Melaka. Fine, dalam Malaysia je and Melaka je. Tapi you guys tak tahu yang banyak juga tempat aku tak pernah pergi dekat Melaka tu. This is more to roadtrip la since KL dengan Melaka tu tak adalah jauh mana. #aafhitstheroad. Kenapa guna hashtag tu? nanti aku ceritakan okay. Ok, let's begin our journey to Melaka!


19 Nov 2016

Plan asalnya nak gerak pukul lima pagi. Gigih kan semata nak breakfast dekat Melaka. Tapi kita hanya merancang dan yang menentukan adalah yang atas sana. Korang tahu lepas subuh baru kitorang gerak. Itupun bukan lepas subuh sangat pun, dalam pukul tujuh macam tu baru Atie sampai rumah untuk pickup aku dan dari situ aku drive ke Bangi untuk pickup Pae. Trip kali ni guna kereta Atie since kereta Pae dah banyak sangat berjalan. Tapi yang drive aku dengan Pae. Mostly Pae la. Hiks.




Keluar tol Bangi tu memang terus je tak singgah mana mana RNR tu since dah plan nak breakfast dekat Roti Canai Kayu Arang. Jangan tak tahu, kitorang plan nak makan macam macam kot. Dasar kuat makan semua tiga orang tu.


First stop semestinya Roti Bakar Kayu Arang la wei. Kebetulan sampai ada la pula parking. Rezeki sungguh ni sebab keluar kereta nak cari meja tiba tiba ada one family ni pelawa duduk dekat meja diorang sebab diorang dah selesai. Rezeki lagi. Kalau tak mahu berminit nak menunggu meja kosong.







Selesai makan, perut pun dah kenyang pergi pula ke Perhentian Kueh Kampung. Beli kueh sikit untuk makan di tengah jalan. Destinasi lawatan pertama adalah ke The Shore Sky Tower Melaka. Seriously, it is just the same like The One City in KL. Bezanya, sini kena bayar RM25 untuk dewasa dan akan dapat lima keping poskad sebagai tanda saguhati. Bayangkan kitorang bertiga terpaksa melepak situ lama sebab nak bagi duit dua puluh lima ringgit yang dibayar tu berbaloi -.-"



The Shore Sky Tower Melaka






From left : Pae. Atie. Dilla






End up tak lama pun dekat atas tu. Panas berdeting woi. Disebabkan hotel yang kitorang nak duduk nanti berdekatan, so kitorang saja je cuba nasib mana tahu boleh check in awal. Tapi kecewa sebab hotel fully booked last night dan bilik not ready yet, so kena check in pukul tiga lebih nanti. Tapi that receptionist tu registerkan dulu and nanti just datang pickup kunci bilik je. Thanks awak sebab mudahkan urusan kitorang.

Bila dah tak boleh nak check in, kena pergi merayap la. Untuk ke berapa kali entah kitorang pun pergi ke Dataran Pahlawan. Pae nak test gear baru dia. Sony A6000 tu. Kita layankan saja okay.















Penat berjalan, singgah basahkan tekak dekat Cendol Jam Besar tapi tak makan cendol, makan ABC. Leganya rasa bila dapat menikmati sesuatu yang sejuk ketika cuaca tengah panas tu. Makin lama makin ramai pula yang serbu gerai tu. So, kitorang cepat cepat habiskan saki baki ABC dan bayar untuk bagi peluang orang lain pula duduk.




Teringat yang kitorang belum lunch lagi. Terus cadang lunch dekat dalam mall je sebab sejuk. So end up lunch dekat Black Canyon. Sunggun terlupa yang dalam list makan makan kitorang ada Restoran Ee Ji Ban Riceball. Erghhhh! Hangus dalam RM61 jugalah untuk tiga orang makan. 


Our lunch that day. Tomyam dia tak pernah mengecewakan. 





Oh, lepas lunch tengok awal lagi so bergerak pergi Klebang sebab nak minum Coconut Shake yang sedap itu. Hiks. Kata misi makan makan dan makan kan. On the way ke sana ingatkan nak juga singgah gerai Kuih Keria Antrabangsa Haji Jalil kan, sekali tengok orang beratur sikit punya panjang terus macam, fine next time jela. Budak dua orang tu siap cakap ni ada kematian ke apa sebab orang beratur siap berpayung bagai dan tepi gerai tu adalah masjid 😑😑


Sudahlah, move on jela dari kuih keria yang sedap itu. Lepas je beli coconut shake terus gerak pergi hotel sebab masing masing pun dah kepenatan dan badan pun dah melekit. Nampak katil yang empuk je time tu. Oh kitorang menginap di The Pines Hotel Melaka. Pasal hotel nanti aku buat review asing okay.




Lepas dah charge energy di atas katil yang empuk dan dan berwangi wangi, tunggu maghrib dan keluar pula cari dinner. Plannya nak makan seafood di Crystal Bay, tapi sebab dah lambat dan ada orang tu nak naik cruise so, we need to choose either one. 

Apa yang kelakarnya, mati mati aku ingat harga naik cruise masih kekal RM10, sekali pergi kaunter tengok dah naik ke RM15.90. What? Kenapa naik ha, padahal script cruise tu sama je dari dulu sampai sekarang. Tapi tak mengapalah marilah kita naik cruise dan acah acah seperti berada di Venice. Pffttt.







Yeay, time to eat dinner! Perut dan benyanyi lagu riang. Terus start enjin kereta dan bergerak ke Asam Pedas Hajah Mona. Teringatnya aku dekat Asam Pedas Tetel dia tu. Sampai sekarang pun duk terngiang ngiang kesedapannya. Kebetulan tengah lapar pula, memang makan tak pandang kiri kanan dah. Nyum nyum 😋😋



Asam Pedas Tetel dan Asam Pedas Ikan Pari



Bila dan kenyang marilah kita bergerak pula ke Jonker Walk. Okay, sini nak bagitahu jujurnya inilah pertama kali aku jejakkan kaki ke Jonker Walk. MasyaAllah rasa nak menangis wei tengok betapa ramainya manusia. Dalam fikiran time tu nak balik MANDI sebab dahlah ramai orang, panas bahang pula tu. Sabar jela. Tapi habis juga kitorang pusing dari hujung ke hujung.












Inilah hasil tangkapan di Jonker Walk




20 Nov 2016

Hari kedua tak buat apa pun just lepak dekat hotel je sampai check out. Pagi tu turun breakfast then terus gerak pergi swimming pool hotel dan lepak tepi tepi tu. Malas nak turun mandi. Sambil tu berbincang nak ke mana. At last semua decide nak singgah Pantai Klebang dulu before gerak balik. So naik bilik siap siap dan terus check out.


Okay, tahu kan tempat orang viralkan di Pantai Klebang tu. Yang ala ala berada di padang pasir tu. Aku la gedik sangat nak pergi dan mereka berdua pun layankan je perangai gedik aku. Bila sampai, alamak jauhnya nak kena berjalan ke dalam. Time tu panas terik wei, so kitorang decide lepak dekat lalang lalang tu jela. Then terus ke area pantai. Lepak dalam setengah jam then start enjin gerak balik since Pae nak kena sampai before tiga petang.















So tamatlah sudah roadtrip kitorang. Oh, pasal kenapa kitorang guna #aafhitstheroad, adalah sebab sepanjang dekat sana kitorang guna Waze dan dia bawak kitorang jalan yang tak pernah kitorang guna pun. Siap masuk taman mana mana entah. Memang shortcut betul. Kadang tu siap tersesat lagi. Memang pengalaman mengujakan betul la. 

Kesimpulannya tak banyak pun yang kitorang cover especially bab makan la. Erm, tak menyesal plan roadtrip ni even sebenarnya sebelum terjadinya roadtrip ni banyak betul drama swasta yang muncul. Hampir juga cancel tapi akhirnya berjaya juga. Thanks to my travel partner untuk this trip Saffawati dan Faezah a.k.a Pae sebab sudi melayan kerenah aku yang tak jumpa sos itu. Heh. Next time kita buat lagi roadtrip okay. Semua gambar adalah dari non official photographer kitorang Pae. Hiks.



I Love Melaka