Friday, January 29, 2016

Travelogue : Summary of Bandung Trip


Summary

Tamatlah sudah trip yang tak dijangka ini. Lepas ni nak kena plan trip lain pula. Entah tahun bila aku pun tak pasti. Apa yang pasti next trip aku February.

Eh, bukan kata sebelum nie last entri ke. Kejap, entri ni aku just nak summarizekan je semua benda. Nak includekan contoh itinerary untuk panduan korang semua. So senanglah nanti tak payah pening pening fikir.


Masa
Aktiviti & Details
Cost/Pax
Note
IDR
MYR
Hari Pertama  -  Selasa  05 Jan 2106 (Bandar)
Pagi
Touch Down
Pasar Baru
-
-
-
-
AK416 – Arrival at 9.30am (wkt Indonesia)
Petang
Lunch – Ayam Penyet
Rumah Mode
25K
-
8
-


Malam
Paris Van Java
Dinner – Ayam Richeese Factory
Rest – Triple C Guest House
-
30K
-
-
10
-

Hari Kedua  -  Rabu  06 Jan 2016 (Kawah Putih)

Pagi

Breakfast Hotel
Kawah Putih
-
80K
-
25

*termasuk bawa kereta ke atas  150K/entrance

Petang

Lunch – Saung Andir
Kilang Kain Sulam
Cibaduyut
60K
-
-
19
-
-

*kain sulam spsg RM35

Malam
Toko 3
Dinner – The Stone Cafe
Rest
-
60K
-
-
19
-

Hari Ketiga  -  Khamis  07 Jan 2016 (Lembang)

Pagi

Breakfast Hotel
Sari Ater Hotspring
Floating Market
-
36K
30K
-
11
10


*Kupon ditukar ke secawan air

Petang

Lunch – Kampung Daun
Fashion World
FO Jalan Riau & FO Jalan Dago
61K
-
-
20
-
-


Malam
Cihampelas Walk
Dinner – Pizza Hut
Rest
-
60K
-
-
19
-

*belanja supir total 300K
Hari Keempat  -  Jumaat  08 Jan 2016 (Bandar)

Pagi
Breakfast Hotel
Free Time
Pasar Baru
-
-
-
-
-
-

*lepak kat guesthouse until 10am


Petang

Lunch – Ayam Goreng Suharti
Transtudio Mall
Hi-Tea – Coffee Bean
FO Jalan Dago
Kartika Sari
47K
-
55K
-
-
15
-
17
-
-




*Brownies – 50K, Begelen – 45K & 46K, Pisang Salai – 25K


Malam
Cihampelas Walk
Kedai Pisang Salai Cheese
Dinner – Wendy’s
Packing Barang
Rest
-
-
65K
-
-
-
-
20
-
-

*Sepeket 500gm – 26K
Hari Kelima  -  Sabtu  09 Jan 2016
Pagi
Flight 8 pg
-
-
AK417 – Departure at 8.30am
Total
609K
193



Ha, contoh dah bagi. Pandai pandailah korang edit sendiri nanti ikut keperluan serta kemahuan korang sendiri. Kalau dating untuk bershopping better tumpukan pada tepat shopping je. Senang supir korang nanti.


Triple C Guesthouse   -    RM283/pax *include extra charge
Flight                          -    RM204/pax
Supir                           -    IDR 1,100,000 /  RM347
Flight Time                -    6.40 Pagi *delayed to 7.40 Pagi


Directory Pasar Baru

UG – Kain Batik, Pelikat, Telekung
LG – Kain Batik, Pelikat, Telekung
L1 & L2 – Telekung, Kain Ela, Blouse
L3 – Blouse, Kain Ela, Pakaian Kanak2 , Mainan, Tempahan Baju
L4 – Blouse, Kain Ela, Baju Kanak
L5 – Handbag
L6 – Foodcourt, Handbag
L7 – Surau

Shopping

  •          Kilang Kain Sulam
  •           Cibaduyut
  •           Rumah Mode
  •          Cihampelas Walk
  •          Fashion World
  •           Kartika Sari
  •           Toko 3
  •          Grande Fashion Gallery
  •          Pasar Baru
  •           Heritage



 Makan2

  •         Dusun Bambu
  •         Lawang Wangi CafĂ© & Artspace
  •         Warung Daweung (Bukit Moko)
  •         Cafe D’Pakar
  •           The Stone Cafe
  •          Sapu Lidi Sawah
  •          Hummingbird Hearbeat
  •          Cups (Coffee & Kitchen)
  •          Giggle Box
  •          Sukha Delights
  •          Captain’s Seafood
  •          Karnivor Restaurant
  •          Mangkok Manis
  •          Braga Punya Cerita
  •           Nasi Padang Paris Jaya
  •           Paskal Food Market
  •           Ayam Semar Pendawa
  •          Kampung Daun



Place to Visit

  •         Kawah Putih
  •          Ladang Strawberry
  •          Tebing Keraton, Taman Hutan Raya
  •         Ladang The
  •         Sari Ater Hotspring
  •          De’ Ranch
  •         Floating Market
  •         Grafika Cikole Lembang
  •          Trans Studio
  •           Dusun Bambu Family Leisure Park

So, aku harap entri aku yang sebelum ni dapatlah bagi sedikit info untuk yang nak ke Bandung nanti. Aku takdelah berpengalaman sangat tapi setakat nak tolong ceritakan pengalaman sikit - sikit tu bolehlah. At least bertambah la sikit research yang korang cari untuk ke Bandung :D

Oh ya, anything yang korang nak tahu lebih lanjut or ada apa apa pertanyaan, jangan segan silu comment je dekat bawah okay ;). If nak cari the other entri, just click dekat kanan korang tu ada tulis Bandung.

Next trip aku this coming February to Bali. So tunggu!

Travelogue : Bandung Part IV

Before : Bandung Part III

07/01/2016 – Jumaat


Last entri yeay! So sila bertabah eh. Aku nak sumbat semua dalam ni since esoknya tu flight pagi and no activity pun. Pagi ni memang sengaja minta supir datang lambat sikit. Oh harini supir lain, Ayung. So masa yang ada tu diisikan dengan berendam dekat swimming pool. Plannya nak terjun semua sekali tapi yang terjunnya dua orang je, aku dengan Atie yang lagi 3 jejaka tu still seronok berselimut atas katil. Janji tinggal janji betul diorang nie. Berendam tak lama pun, dalam pukul 8 lebih tu dah naik bersihkan diri sebab nak breakfast.










Polo Ralph Lauren

Plan asalnya nak ke Pasar Baru balik sebab aku nak beli kain untuk buat kemeja. Tapi on the way tu Kamarul minta singgah Butik Polo Ralph Lauren sebab dia nak beli baju. Adalah dalam setengah jam juga duduk dalam tu. Mujurlah ada hasil. Settle membayar, terus gerak ke Pasar Baru.



Pasar Baru

Dating sini sekejap je sebab memang dah ada tujuan kan. So terus kata dekat Boy nak pergi Kedai Cosmo. Situ aku dengan Atie je yang shopping. Lagi 3 jejaka tu tolong pilih je. Dari Kedai Cosmo tu pergi ke Lantai Bawah sebab nak cari sourvenier untuk budak-budak dekat office. Settle beli sourvenier terus gerak untuk lunch.



Lunch - Ayam Goreng Suharti

Lunch kali ni kita penuhi permintaan Kamarul nak makan dekat Ayam Goreng Suharti. Dia nak makan ayam yang dihidang sekali dengan kepala tu tapi bila sua kepala tu dekat dia, geli pula. Tak faham aku -.-“. Sini makan dapat air free. Mula tu dapat air tea jasmine tapi ramai yang tak minum tea tu so minta tukar ke air suam.







Trans Studio Mall


Sebenarnya dah tak tahu nak pergi mana untuk habiskan masa sehari ni. Trans Studio ni pun tak termasuk pun dalam itinerary kitorang. Tapi sebab dah bosan sangat redah jela pergi sana. Pusing la mall tu sampai bosan. Tak main pun sebab ingat nak masuk tu mahal sekali bila tanya rupanya takdelah mahal sangat pun, 129K / RM40 je. Then lepak dekat The Cofee Bean buang masa. Nampak tak betapa takda aktivitinya kitorang harini. Cukup masa panggil supir ajak pergi Kartika Sari. Time to shopping again!!











Kartika Sari

Inilah dunia segala jenis brownies kesukaan ramai. Rasa macam nak borong semua. Kahkah. Aku beli untuk aku dan family. Atie beli untuk dia serta pesanan pesanan officemate. Punya banyak sampai packing dalam kotaklah cita dia. Oh if beli barang 250K dan keatas je baru boleh pack kotak. Below than that sila bawa sendiri eh.



Factory Outlet

Again. First pergi ke Polo Ralph Lauren again. Tapi cawangan lain la. Besar sikit yang dekat sini. Seperti biasa memborong lagilah si Kamarul tu. Then supir park kereta dekat FO The Glow, kitorang jalan kaki je ke FO Jetset, FO Blossom sebab Dinesh nak cari barang dia. Dia je yang membeli kitorang teman je since last last nie duit dah makin mengering. Kihkih. Mujurlah jumpa apa yang dicari kalau tak nak kena repeat pergi Bandung lagi la gamaknya.



Pisang Salai Cheese

Favourite ni. Sekali lagi follow permintaan Kamarul nak pergi beli dekat yang ada jual fresh Pisang Salai Cheese. Tapi time kitorang sampai tu dia tak masak benda tu dia masak benda lain. So tak dapat merasalah yang panas panas. Aku angkut 4 bungkus terus sebab tahu ni favourite family aku. Balik haritu pun tak sampai sehari dah habis half paket tu -.-“ . Sepeket tu 500gm.



Dinner – Wendy’s

Malam tu ke Ci-Walk lagi cari makan. Fast food je. Wendy’s. Muka masing-masing dah penat. Even tak buat apa apa pun penat. Haha. Time ni mood nak bergambar ke apa ke semua dah takde. Nampak katil je kat guesthouse tu. Malam tu balik awal sikit sebab nak kena packing barang. Flight esoknya pagi. Dalam pukul 530 pagi dah kena gerak dari guesthouse. So, semua barang kena settle pack malam tu juga.



Perbelanjaan Hari Keempat :

Pasar Baru  =  IDR 500,000 /  RM158
Lunch Ayam Goreng Suharti  =  IDR 47,000 /  RM15
The Coffe Bean  =  IDR 55,000 /  RM17
Pisang Salai Cheese  =  IDR 100,000 /  RM32
Dinner Wendy’s  =  IDR 65,000 /  RM20

Total = IDR 767,000 /  RM242

Travelogue : Bandung Part III

Before :  Bandung Part II


07/01/2016 – Khamis


Jyeah. Sikit lagi okay, sikit je lagi. Let’s continue our journey di hari ketiga. Oh harini semua awal tapi Yudha pula lambat. Pergi isi minya rasanya sebab semalam sebelum balik guesthouse pergi semua stesen minyak, minyak premium habis. So maybe dia pergi isi minya dulu before ambil kitorang. Lagipun ni last day kitorang dengan Yudha since esoknya dia ada guest dari Singapore seramai 15 orang untuk diguide. Hari ni kita akan pergi ke Lembang okay. Untuk pengetahuan semua, kitorang skip Tangkuban Perahu sebab ramai komen harga dia dah mencanak naik sekarang dan macam tak berbaloi. Lagipun semalam dah pergi Kawah Putih so tak perlu repeat tempat yang lebih kurang sama.









Sari Ater Hotspring

Perjalanan mengambil masa lebih kurang sejam termasuk sekali jem okay. Biasalah Bandung terkenal dengan macetnya. Belum pergi Jakarta lagi. Sampai hotspring ada guide tolong bawakkan kitorang ke kawasan untuk mandi. Actually dekat sini ada open space and private space. Private kolam ni korang kena tambah lagi duit sebanyak IDR45K. kitorang malas nak membazir so just lepak dekat open space je. Lagipun aku memang taknak berendam pun. Just nak celup celup kaki je. Hiks.
Si jejaka jejaka ni je yang pulun berendam. Siap berurut lagi. Dekat sini suhu air dia mak aih tak tahulah berapa. Panas sungguh. Nama pun dari sumber semulajadi kan. Air dia ada bau sikit sebab bau dari belerang. Air dia lagi panas dari aku pergi Hotspring Tambun haritu. Angkat angkat kaki merah menyala kaki aku -.-“. Dari satu kawasan ke satu kawasan kitorang menjelajah. Lama juga duduk dekat dalam ni. Sampai dah rasa bosan sangat, pergi changing room, mandi salin baju bagai then keluar. Perut pun dah menyanyi lagu dangdut.


















Floating Market

Kitorang memang buang tebiat, tengah hari terik pergi ke Floating Market. Sampai sana memang panas sangat sangat. Kebetulan sunnies aku patah time dekat Kawah Putih haritu. Spoil betul nak kena tahan mata dari matahari. Jalan pusing dekat situ sambil stop bergambar. Dekat Floating Market ni banyak tempat cantik untuk bergambar. So kalau nak datang sila pastikan battery camera or handphone discharge penuh okay. Jangan lupa powerbank sekali :D. Penat pusing pusing kitorang lepak makan. Tukar dulu token since sini urusan jual beli menggunakan token. Niat nak makan pisang cheese tapi orang tu tak buka so beli fries je sebab nak habiskan token 10K yang ada tu. Then, Dinesh beli sate kelinci (arnab). Boleh tahan sedap juga*padahal aku rasa macam sate biasa je*. Tak makan banyak pun sebab nak lunch dekat Kampung Daun nanti. Kena simpan perut la. On the way nak balik tu, pergi tukar tiket tu ke secawan air.














Lunch - Kampung Daun

Lapar lapar. Tempat dia serius cantik. Masuk tu kena buat reservation dulu. Kitorang dapat meja S12 dekat dengan air terjun. Sampai dekat pondok tu, maigod ada bantal siap booster weyh. Kebetulan pondok kitorang sebelah dengan pondok pelayan so tak perlu nak ketuk ketuk nak panggil diorang. Jerit je dah dengar. Settle order, Atie and Kamarul pergi sembahyang and lagi dua orang jejaka tu ambil kesempatan untuk tidur. Tempat masyuk, sejuk, nyaman camtu memang sedap ah tidur. Nyamuk banyak pun buat tak peduli je.

Kitorang order Ayam Penyet, Ayam Bakar Kicap dan Ayam Panggang Madu. Makanan sedap. Service pula so so la. Maybe sebab jauh kot. Tapi paling tak best aku minta gelas sampai habis makanan tak sampai sampai gelasnya. Tu sebab service so so je. 














\


Factory Outlet

Asalnya after Kampung Daun tu nak pergi Dusun Bambu, tapi Yudha inform yang dah tutup. Maybe dah lewat sangat. Lama juga kitorang dekat Kampung Daun tu. So semua decide pergi Factory Outlet je.  Yudha park depan FO The Passion, dari situ kitorang jalan kaki ke The Heritage, Cascade, The Stamp. Tak beli pun just jalan jalan cuci mata je. Dah habis pusing, gerak pergi Cihampelas Walk untuk dinner.



Dinner - Pizza Hut Ci Walk

Buntu nak makan mana sebab masing masing tak tahu nak makan apa. Last last masuk Pizza Hut. Kebetulan memang dah plan nak belanja Yudha sekali sebab harini last day dia dengan kitorang. Pizza Hut sini lain dari Malaysia. Terlalu banyak set sampai pening nak pilih. Aku biarkan je diorang decide menu aku malas nak masuk campur. Sampai makanan nanti aku makan je. Dinner malam tu ditaja sepenuhnya oleh Kamarul :D.











Perbelanjaan Hari Ketiga :

Sari Ater Hotspring  =  IDR 36,000 /  RM11
Floating Market  =  IDR 30,000 /  RM10
Tukar Token  =  IDR 30,000 /  RM10
Lunch Kampung Daun  =  IDR 61,000 /  RM19
Dinner Pizza Hut  =  IDR 300,000 /  RM94

Total =  IDR 457,000  /  RM144


Next  >>  Bandung Part IV